Sanxion

1986-ban jelent meg C64-re a Sanxion című játék. Annak idején én is játszottam vele, de arra már nem nagyon emlékszem, hogy mit is kellett benne csinálni. A zenéje viszont – amit Rob Hubbard írt – a mai napig megmaradt bennem.

A minap munka közben egy véletlenszerű youtubeos zeneválogatást hallgattam, és az egyik számnál feltűnt, hogy mintha ez a Sanxion zenéje lenne 🙂 Az is volt, méghozzá Prokofjev Dance of the Knights című darabja:

Kellemes zenehallgatást 🙂

 

ZX Spectrum játékok I.

Az utóbbi időben sikerült jó néhány régi számítógépes játékot tartalmazó magnókazettát beszereznem innen-onnan (Vateráról, Zsibvásárról, eBay-ről stb.). Ezek közül szeretnék néhányat bemutatni, kezdve a sort három ZX Spectrum játékkal.

A Pssst-re jól emlékszem, annak idején sokat játszottam vele unokatestvérem gépén. A sakk és a reversi programmal kapcsolatban pedig érdekes belegondolni, hogy egy olyan, a mai PC-kel összehasonlítva nagyon gyenge teljesítményű gépre, mint a Spectrum, is képesek voltak működőképes, kétszemélyes játékokat készíteni. Persze valószínűleg Kaszparovot nem győzték volna le, de azért programozói szemmel nézve elismerendő a fejlesztők munkája.

pssst

 

chess

 

reversi

Commodore VIC-20 játékok

A mai napon legújabb vaterás szerzeményemet szeretném bemutatni, amely nem más, mint 5 db Commodore VIC-20 játék és egy BASIC nyelvi oktatóprogram kazettán:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A játékok között ott van két régi kedvencem is, az Earth Defense és a Panzerschlacht, ezekkel sokat játszottunk annak idején (majd 30 éve :-)).

Az Earth Defense-ről találtam egy Youtube videót, amelyet itt lehet megnézni:

http://youtu.be/X1X1ScqXvmQ

 

Grand Prix Circuit

Egy időben sokat játszottunk otthon öcsémmel, Elmerikkel a Need for speed Most wanted XBOX360-as verziójával. Egy napon épp az NFS-ről beszélgettünk, amikor is valamelyikünknek eszébe jutott egy régi versenyautós játék, a Grand Prix Circuit. Ezt a programot a 80-as évek végén adta ki az Accolade több géptípusra, köztük a PC-re is. Annak idején először Commodore 64-en, majd PC-n (fekete-narancssárga Hercules monitoron) játszottunk a GPC-vel. Kettőnyolcvanhatosunkon játszva nagyon élveztük a két színű grafikát illetve a PC speakeren felcsendülő zenét és hanghatásokat. Mai szemmel nézve persze nevetségesnek tűnik a program, de akkoriban azért elég jó játékélményt nyújtott. Néha ma is visszagondolunk bátor ellenfeleinkre, ilyenkor mindig felmerül Don Matrelli, Travis Daye, Tse Sakamoto és Nigel Levins neve. Persze azért ma már inkább az NFS a menő 🙂

Ha valaki kíváncsi a játékra, ezeken a címeken találhat némi infót:

http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Circuit_%28video_game%29
Youtube videó: https://www.youtube.com/watch?v=UiTWIDbD8Q4

Grand Prix Circuit