Computer Karácsony ’97 – ROMHalmaz

1997  december  13-14-én rendezték meg Budapesten a Puskin utcában  a  Computer Karácsony nevezetű rendezvényt. Régi számtechklubunk, a Neoprimitives tagsága  is  úgy  döntött,  hogy  meglátogatja az akkoriban szinte hagyománnyá  vált eseményt. A helyszínen volt egy kisebb terem, ahol “ROMHalmaz” fedőnév alatt néhány már akkor is retrónak számító gépet állítottak ki, és ott készültek ezek a fotók (persze nem digitális, hanem hagyományos géppel, és utólag lettek beszkennelve):

 

 

Videoton TV Computer

A Vaterán nemrégiben sikerült beszereznem (ADSR kolléga jóvoltából) egy eredeti Videoton TV Computert. Annak idején, a 80-as évek második felében ez a típus teljesen kimaradt az életemből, de ettől függetlenül nagyon örültem, hogy végre egy ilyen gép boldog tulajdonosa lehetek. Ma délután volt egy kis szabadidőm, ezért nekiálltam körbefotózni a gépet.

Először is elpakoltam az asztalomról, ami a fotózás előtt így nézett ki:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aztán egy vizes ruhával letörölgettem a gépről a port. Így néz ki egy megtisztított 64K-s TVC:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A billentyűzet közelebbről:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magyar gyártmány!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aztán pedig nekiálltam szétszerelni a gépet. A szétszedési a fázis nem is jelentett különösebb gondot. Így néz ki a TVC két darabban:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alaplap közelebbről:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Végül aztán megpróbáltam összerakni a gépet. Ekkor kiderült, hogy nem volt túl bölcs döntés részemről a szétszedés, mert igaz, hogy érdekes képeket sikerült készítenem, de minimális kézügyességemnek köszönhetően összerakni már nem sikerült a TVC-t. Az alaplap állandóan elcsúszkált, így nem tudtam visszatekerni a csavarokat, tönkretenni pedig nem akartam a szép új szerzeményemet 🙂 Mindegy, majd ha kialudtam magam, még egyszer nekifutok 🙂