Lidércfény AKF: egy retró szám 2007-ből

lf_akf_200711Nemrégiben a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat régebbi számait böngésztem, amikor a kezembe akadt egy 2007-es példány, amelyben a retró számítástechnikával foglalkoztunk.

A bevezető szöveg így szólt:

Sziasztok! Itt vagyunk megint! 🙂

Mint az a borítóból sejthető, mostani számunk főként az informatikával foglalkozik. Sok év telt el azóta, hogy elkészült az ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), az első programozható, elektronikus, digitális számítógép. Ebbe a monstrumba 18.000 elektroncsövet és 1500 jelfogót építettek. 2,5 m magas volt, 40 m hosszú és 30 tonna. (Nehezebb volt, mint egy korabeli közepes harckocsi!) Az összeadást és a kivonást 1/5000 másodperc alatt végezte el. A sok elektroncső miatt csak 2-3 órát működött, és utána 2-3 napig szerelték. (Ilyesmi ma is megtörténik néha.)

Ma már Pistikének is olyan számítógépe van otthon, amely nagyságrendekkel gyorsabb, mint szegény, öreg ENIAC. A számítástechnika egyre populárisabbá válik, a kisgyerektől az öreg néniig mindenki az Internetet zúzza. Közben hasonlóan a Shermanjét csak vezetni tudó Csodabogárhoz, csak hajszolják a gépet, nem tudják, mitől megy.

Aztán ott vannak a „kevesek“, akik hexa számológép nélkül találják meg a hat megabyteos dumpban a hibát, nem félnek a GOTO-tól, és persze nem hordanak digócipőt. Ott van még a köztes réteg, akiket a felhasználók jobbára csak Pokoli Operátorként emlegetnek. Jelen számunkkal a számítástechnika iránt érdeklődőket céloztuk meg. Van itt rendhagyó interjú, játékismertető, hardveres sirámok, elgondolkodtató novellák, versek, tutorial kezdőknek, PC-morzsák, régi újságok, futurológia, honlap- és könyvajánló, valamint démoni elektronika. Reméljük, mindenki talál magának kedvére valót.

Igaz, a megjelenés óta eltelt már majd 9 év, de mégis érdekes lehet megnézni, hogy mit gondoltunk akkoriban a témáról. Az újságot az alábbi linken lehet elérni:

http://www.retrocomputer.eu/download/akf/lidercfeny_akf_200711.pdf

 

Leave a Reply